2010. április 29., csütörtök

Mi történt a békákkal


Óriás varangy







Szörnyű híreket hallottam a békákról.
Nem is gondolnánk ,hogy ez az kicsiny állatka mekkora veszélynek van kitéve.Kutatók megállapították, hogy számuk hatalmas léptekben csökken. Pl a Yosemite parkban/Amerikában/ már egyetlen békát nem lehet találni.Az első lépés kipusztulásukhoz, az 1930 as években É- Amerikában a tavak halakkal való betelepítése volt.Ezt ugyan még a kutatók kivédték azzal,hogy minden olyan tavat , mely a békák élőhelye volt, teljesen halak, /pisztrángok/, nélkülivé varázsolták vissza, ami a nagy ásóbékák gyors szaporodásához vezetett.Azonban megjelent egy másik veszély ami a mai napig veszélyeztet minden békafajtát, ami egy bizonyos spóra.Ezek úgy hatnak a békákra mint a z emberekre az influenza vírusai azzal a különbséggel,hogy még a kutatók sem tudják honnan jött, mivel lehet megállítani, vagy megszüntetni.Sorra pusztítja a békák populációit, Amerikában ,Mexikóban a Panama csatorna erdeiben.Félő hogy egyes békafajok amik eddig ismeretlenek voltak a kutatók számára, de mára már az orvostudomány nélkülözhetetlen példái, amelyek olyan váladékot termelnek a bőrükön, amely igen sok betegség gyógyítására alkalmas szintén áldozata lesz, ennek a spórának.
 Azokból a tavakból patakokból amelyek ma már teljesen "békamentesek "tönkre megy az ökológiai egyensúly, kihal az élővilág, minden a zöld alga áldozata lesz, mert az ebihalak áldásos tevékenységük folytán ezek a vizek tiszták és megfelelő összetételűek maradtak, más élőlények számára.Az ebihalak feltúrták a medret ezáltal eltávolították a szennyeződéseket, lefolyt a felesleges homok, és algamentesítették a környezetüket hiszen ezzel táplálkoztak. Ma azok a helyek, ahol nyaranta hangos volt minden a béka jellegzetes hangjától, ma csend van. Kísérteties csend.Kutatók és biológusok százai kutatják ma, hogyan lehetne megszabadítani a békákra leselkedő spórától az élőhelyeiket ,teljesen tanácstalanok a számukra teljesen ismeretlen élő méregtől. 
 Legtöbb áldozatuk az Amerikában élő sárgalábú béka, de már találtak az esőerdőkben honos gyönyörű színezetű az orvostudomány számára nélkülözhetetlen gyönyörűséges kicsiny béka áldozatokat is . Hisz ez a spóra mint mindegyik, imádja a nedves vizes helyeket, és félő hogy igen hamar eljut a világ összes tájára.Mi lesz velünk békák nélkül.Gyermekként visítoztunk ha egyet megláttunk, s ma felnőttként reszkethetünk az életükért. Általuk más állatok is megszűnnek létezni, hiszen volt akinek eleség volt, volt ahol a talajtakarót tartotta rendben, s a nagyobb, kisebb tavak egyensúlya múlott rajtuk.
Ott ahol a petével tele lévő nősténybékák pusztulnak, egy teljes év békapopulációja képes kiveszni.Szívesen kiabálnék, mentsük a békákat! De ez nem csak nekünk lehetetlen ,hanem ma még szakemberek, kutatók, biológusok, legnagyobb félelme. Milyen lesz a világ békák nélkül?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése