2010. május 22., szombat

Őkologógiai katasztrófa a Mexikói öbölben Mi lesz az olajfolt sorsa?

A környezeti katasztrófa április 20 -án egy robbanással kezdődött amely egy nap alatt a tenger fenekére süllyesztette a Deepwater Horizont nevű fúrótornyot. A balesetben eltörött olajvezetékből azóta is naponta hétszázötvenezer liternyi nyersolaj ömlik a tengerbe.A fúrótorony tulajdonosa, a British Petróleum olajtársaság beton - acél olajfogó kamrák mélybe eresztésével, próbálja meggátolni az olajfolt terjedését. Első kísérletük kudarcba fulladt, mert 1500 méter mélységben a nagy nyomás miatt befagyott a kupolából kivezető cső, amellyel egy olajszállító-hajóba szivattyúzták volna a nyersolajat.Az Egyesült Államok partvidékénél lévő szennyeződés, több madárfajt, delfineket, halfajokat, rákokat és egyéb tengeri élőlényeket veszélyeztet.A robbanás a lehető legrosszabbkor történt,/mikor történhetett volna jókor, kérdem én a történés írója/ a vándorlási időszak miatt több százezer Kanadából, Alaszkából vagy Dél Amerikából származó madár van átutazóban a Mexikói öbölnél.Ráadásul itt fogják, az Egyesült Államok legtöbb étkezésre szánt tengeri különlegességeit.A halászatot leállították, a hatóságok még nem tudják, mikor kezdődhet meg újra.Eddig csak a katasztrófaelháeítás350 millió dollárba került, a katasztrófa környezetvédelmi, és gazdasági hatásairól egyelőre még mindössze becslések vannak. Naponta hétszázötvenezer liternyi nyersolaj ömlik a Mexikói öböl vizébe, táplálva azt a hatalmas olajfoltot amely ökológiai katasztrófával fenyeget.A folt terjedését több módszerrel próbálják gátolni, de nincs még megnyugtató megoldás. A madarak számára az olajfolt biztos halált jelent: amikor a tollukat tisztogatják lenyelik a nyersolajat amely a gyomrukba jutva megmérgezi őket.Környezetvédők ezért igyekszenek annyi madarat megmosdatni amennyit csak tudnak.
Fodrászok és kutyakozmetikusok fogtak össze, egy jótékonysági szervezet felhívására, hogy hajat és szőrt gyűjtsenek az olajfolt felitatására.A szőr saját súlyának hatszorosát képes felszívni olajból.Napi kétszáznegyvenezer kilogramm, női harisnyába tömött haj és szörhurka érkezik a katasztrófa helyszínére.





Olajbefogó hálókkal akadályozzák meg a folt továbbterjedését, a szivárgó cső mellett pedig,olajlebontó vegyszereket fecskendeznek a tengervízbe.Környezetvédők szerint ez legalább olyan ártalmas,mint maga a szennyeződés.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése