2011. április 19., kedd

Az összes hazai fecskefaj védett, mégis egyre kevesebb tér vissza hozzánk


A több mint 30 éves múltra visszatekintő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület/MME/ hazánk legnagyobb természetvédő szervezete, amelynek fő célja a madarak védelme. Legfontosabb feladatunk, hogy védjük, a világszerte veszélyeztetett madárfajokat,/ túzok, parlagi sas, kerecsensólyom,/ az Európában veszélyeztetett fajokat, / fehér gólya, kék vércse, szalakóta, haris/ emellett a szemléletformálás, és a madárélőhelyek védelme. Ha igazi eredményeket akarunk elérni a természetvédelemben, és élhető környezetet szeretnénk, akkor most kell cselekednünk! A hatékony és sikeres természetvédelmi munka, csak komoly társadalmi támogatással alósítható meg.Ezáltal viszont unokáin, is élvezhetik majd, a természet regeneráló hatását, szépségét.

Tizenegy világszerte veszélyeztetett faj fordul elő nálunk, ötvennégy fontos madár élőhelyünk van. Nincs olyan megyéje,régiója az országnak, ahol ne lenne legalább egy ilyen terület. Hazánk az egyik leggazdagabb nemzeti értékekkel bíró ország.


Veszélyeztetett madaraink egyike: a fecske.Miért épp a fecskék?
A Magyarországon fészkelő három valódi fecskefaj: a füsti fecske, a molnár -fecske, és a parti -fecske.A sarlós -fecske, valójában nem fecske, nem is énekesmadár, a kolibrikkel rokon külön madárrendet/sarlósfecske alakúak rendje/ alkot,és állománya emelkedő tendenciát mutat. De nem így a valódi fecske fajok!

A vidáman csivitelő füsti fecske családot tavaly augusztus végén láttam utóljára.Akkor még a fecskemama fáradhatatlanul etette öt fiókáját,hogy kirepülhessenek, és utána az akár Dél - Afrikáig tartó hosszú vándorútra elegendő tartalékot gyűjtsenek. A tavasz beköszöntével gyakran figyelem őket,vajon visszatérnek-e fészkelőhelyükre?Útjuk most is viszontagságos lehet! Meg kell küzdeniük a táplálékhiánnyal, a kiszámíthatatlan időjárással, át kell kelniük a sivatagon, és a tengeren. Azok a madarak akik sikeresen hazatalálnak, vajon találnak- e megfelelő élőhelyet?


A Magyarországon fészkelő három valódi fecskefaj : a füsti fecske, a molnár fecske,és a parti fecske hosszú távú vonuló, fokozottan veszélyeztetett, a telet a Szaharától délre tölti. A molnár fecske állománya 65%- kal, a füsti fecskéé 44 % - kal, a parti fecskéé 30 % - kal csökkent, 1999- 2009 között. Ha így megy tovább, tíz év múlva a fecskék a ritka madaraink közé tartozhatnak.

A fecskéket az eltűnő madárfajok nagyköveteinek is tekinthetjük. Számuk csökkenése jelzi, hogy hozzájuk hasonlóan, a többi vonuló madár is veszélyben van. A veszélyforrások között, az egyik legfontosabb a klímaváltozás okozta időjárás - változás, mert a gyülekező,vagy úton levő madártömeget, érő szélsőséges hatások , akár több tízezer madár pusztulását okozhatják,néhány nap alatt. Az így megfogyatkozott madarak a vonulásból egyre kedvezőtlenebb élőhelyekre érkeznek haza, ezért tovább csökken a számuk. A fogyatkozás hátterében több ok áll: Az élőhelyek átalakítása, az őszi gyülekezőhelyek felszámolása, a települési szúnyogírtás,a növekvő gépjármű forgalom, és az intenzív mezőgazdaság jelentette környezetszennyezés. A közvetlen emberi zavarás, a vadászat, a fészkek elpusztítása .

A klímaváltozás hatására az extrém száraz, vagy a csapadékos időszakok gyakoriságának és időtartamának változása. A fecskevédelemből bárki kiveheti a részét. A védelemben legfontosabb a költési siker,a kirepülő fiókák számának növelése.

Mit is tudunk segíteni: Sárgyűjtőhelyek létesítésével, molnárfecske telepek és műfészkek kihelyezésével, partifecske költőfalak kialakításával, és védelmével, sarlósfecske oduk kihelyezésével, és nem utolsó sorban fecskeadatok feltöltésével, a www. fecskefigyelo.mme.hu oldalon!
Az összes hazai fecskafaj védett, szigorúan tilos költési időszakban leverni fecskefészkeket!

Az MME 1992 - től a világ egyik legnagyobb nemzetközi természetvédő szervezetének, a 92 országban működő, világszerte közel 4500 munkatárssal,2,5 millió önkéntessel dolgozó BirdLife International tagja.





1 megjegyzés: